Project 1, klas 3
De gezonde schoolkantine
Jullie opdracht is om de schoolkantine te verbeteren. Zorg en Welzijn gaat bezig met gezonde voeding en doet onderzoek naar het aanbod op school. Wellicht kunnen zij iets gezonds toevoegen aan dit aanbod! TIV zal gaan nadenken over hoe we de leerlingen van het Morgen College kunnen stimuleren om afval te scheiden en hier een product voor ontwikkelen. Bij D&I wordt er gewerkt aan het bestelsysteem en de zichtbaarheid van het aanbod.
Opdracht
Leerdoelen
De kantine op het Morgen college gebruikt papiertjes die opgehangen zijn als menu en aan de balie wordt besteld. Aan jullie de taak om dit te verbeteren met een digitaal product. Jullie kunnen je richten op het bestelproces of het digitaliseren van de menukaart. Wellicht een bestelzuil zoals in de Mac?
-
Eindterm 15 - Adviseren over een digitale omgeving
-
De leerling adviseert over een digitale omgeving.
-
-
Eindterm 16 - Programmeren van een product
-
De leerling programmeert een digitaal product.
-
Productie-eisen
-
Er is gebruik gemaakt van een programmataal
-
Je mag gebruik maken van een template maar past deze aan naar een eigen huisstijl
De projectlijn
Start
Casus
Je start met een probleem die je van een echte opdrachtgever krijgt. Ook maak je kennis met de opdrachtgever door een werkbezoek af te leggen op locatie of op school. Op deze manier maak je kennis met de organisatie van de opdrachtgever en het werkveld waarbinnen de casus zich voordoet. Ook heb je op dit moment de kans om de opdrachtgever vragen te stellen over de casus.
PVA
Aan de hand van de casus schrijf je samen met je projectgroep een "plan van aanpak". Je gaat samen brainstormen over de casus en een plan opstellen voor hoe je tot de oplossing gaat komen. Je denkt na over producteisen, leerdoelen en uit te voeren taken. Uiteraard bedenken jullie ook welke producten je gaat maken en hoe het eindresultaat er uit moet komen te zien. Als het PVA klaar is bespreken jullie dit met de docent. Het PVA wordt goed- of afgekeurd. Bij goedkeuring kan het project beginnen. Bij afkeuring moet het PVA nog aangepast worden.
Schrijfgidsen
Voor je doorgaat moet het PVA goedgekeurd worden!
Scrum
Tijdens de uitvoering van jullie project wordt er een scrumbord bijgehouden. Op dit bord inventariseren jullie alle uit te voeren taken. Ook wordt er per taak een tijdsindictie bepaald door punten te koppelen aan iedere taak. Het scrumbord vormt het uitgangspunt van iedere les en is de plek waar jullie als projectgroep iedere les starten.
Concepten
Tijdens de eerste fase van een project denken jullie de oplossing, oftewel het product, globaal uit. Aan de hand van concepten maken jullie duidelijk hoe het product eruit komt te zien. Deze concepten helpen bij de volgende stappen binnen het project. Voorbeelden van concepten zijn:
schets, bouwtekening, script, pitch, planning, verzorgingsplan, onderzoeksverslag, shotlist, ingrediëntenlijst, enzovoorts.
Ontwerpen
Bij de tweede fase gaan jullie aan de slag met het ontwerpen van de concepten. Vaak is dit een digitaal product. Voorbeelden van ontwerpen zijn: vector ontwerpen, 3D-modellen, draaiboek, fotograferen, CAD-tekening, voedingsadvies, enzovoorts
Productie
In de laatste fase van het project worden de ontwerpen uitgevoerd of geproduceerd. Onderdelen worden gemaakt en in elkaar gezet of activiteiten worden uitgevoerd. Voorbeelden van activiteiten tijdens de productiefase zijn: 3D printen, zagen en schuren, monteren, afdrukken, uitvoering van een evenement of activiteit.
Eindverslag
Als het project volledig is afgerond schrijft de projectgroep een eindverslag. Jullie schrijven over hoe het proces is verlopen en evalueren de door jullie gestelde productie-eisen en leerdoelen. Het eindverslag is belangrijk voor de beeldvorming van hoe het project is verlopen.
Eindgesprek
Op basis van alle aangeleverde producten en ervaringen vult de projectgroep twee beoordelingsformulieren in. Een formulier die ingaat op het proces en een formulier die op het product gericht is. De docent vult deze formulieren ook in, onafhankelijk van de projectgroep. Tijdens het eindgesprek gaan jullie met de docent het project evalueren. De formulieren zijn hiervoor de leidraad. Samen met de docent wordt er uiteindelijk een definitieve beoordeling gemaakt.
Op basis van alle aangeleverde producten en ervaringen vult de projectgroep twee beoordelingsformulieren in. Een formulier die ingaat op het proces en een formulier die op het product gericht is. De docent vult deze formulieren ook in, onafhankelijk van de projectgroep. Tijdens het eindgesprek gaan jullie met de docent het project evalueren. De formulieren zijn hiervoor de leidraad. Samen met de docent wordt er uiteindelijk een definitieve beoordeling gemaakt.
Presentatie
Ter afsluiting geeft de projectgroep een presentatie over het project. Proces en product komen hierin beiden weer aan bod. Ook is de opdrachtgever hierbij aanwezig om feedback te geven op het uiteindelijke product.